Visitors

Wednesday, December 28, 2011

hoh

xtaw nk update psl ape..syukur sbb murah rezeki sejak kebelakangan ini.walaupn x dpt PTPTpu, duit msuk bnyk jgk, hmm.......xtaw nk kate ape lg
cume harap sem ni sem dpn smpai praktikal, ak bdoa agr x repeat paper da.hahah
amiiiinn~~

Monday, December 12, 2011

Akulah mantan

cam poyo je tjuk entry ni.haha
alhamdulillah, da lepas segala amanah dan tanggungjawab ak
sdah lps bebanan bnde paling berat di dunia
iaitu amanah. da xde nk keje sana sini, xde da akademik diabaikn, xde da kontroversi, xde da cari pasal ngan pihak luar.xde da roll call( tu yg pling best tu.haha).
n sudah xde kutuk2 blakang, sbnar kutuk dpn ak pn ade,tp ak wat dunno je.korg wat slh xde plak ak komplen ke ape, ak fkir tntg kelemahan ak je.nk mrh2 smua da bsar.xpela, jgn tacing2, bnde da lps.haha
im freeeeeeeee.....hohohoho..
dan........fokus utk target kali ini.
nantikan

Monday, November 21, 2011

serabut

msuk sem bru da bnyk msalah timbul, dkat2 msuk sem pn da ak nmpk tanda2 , haish..mcm mane ni...ak da la smgt nak wat yg trbaik  utk sem ni.xnk ar repeat2 lg.jeles tgk kwn da praktikal.xkn umur 22 bru dpt diploma je.(tp ak mmg bhajat nak blaja smpai dip je) mmg sial si jurujual aritu, ak pg billion supermarket ngn mmber ak aritu.saje je nk jln2 cuci mata.tibe2 lak die pnggil tnye blaja kt mane, ak n mmber ak jwb la.then die suh dduk kt kaunter diorg.ade sekor laki yg btugas kt situ.diorg ckp nk bg insurans perlindungan kt student.dgn tibe2 die suh ak isi borang, mntk i.c n kad atm.ak n mmber trus bg je la sbb die ckp NAK BAGI.dah isi ape smua.die suh pg atm kuarkn duit RM 400.tkjut ak!! ak ckp xde duit.die suh try dlu.try amendenye da duit x ckp.die ttap keras suh pg cek btul ke x duit x ckp.eh, ni kad atm ak pnye ak taw la bpe.die suh cek jgk.ok die suh pmbntu die tlg ak, ok xpe, jom kte tgk, nah! mmg x ckp.die pn ckp ok xpela.pmbntu die ckp duit x ckup bru die puas hati.ak pn trus bla ngn mmber ak dri diorg.mmber ak pn tnsen ngn die.suke hati die je suh cek baki ak mcm die pnya akaun. pstu ak blik pilah n cek baki ak tibe2 kurang dri sebelum ni,apehal n ak trus trigt tntg kjadian aritu.mmg sah diorg tipu aku.hbs yg lain rmai jgk yg isi.diorg pn mybe same gak.xpe2, ko tnggu.ko taw la ak nk wat ape.da la duit tu ak nk byr yuran.skang ni ak buntu sgt2.duit ptptn kna potong.duit simpana kna kebas.duit blanje ade seratus je.bab mkn x kisah sbb ak nk tnggu elaun komander.skang yg pnting yuran.kt mane nk cri duit.ak sgt serabut skang.xley nk pikir panjang.nk tido x lena.mkn pn da x slera.begini la nasib perantau yg x dpedulikn.xpe, ak bleh hidup sorg2 tnpe phatian sape2 pn sbb ak mcm tu skang ni.
Ya Allah, berikanlah kekuatan kepada hambaMu ini.sesungguhnya aku adalah hamba yang sangat lemah dan hanya mampu meminta pertolongan dariMu yang maha memberi dan yang maha mengasihani.amiiiiiin.

Friday, October 14, 2011

pilah ooo pilah~~

dengan segala hormatnye sy mls nk blik pilah
sbb ape sbb sy bosan, mls, tnsen, sick of this motherf******, n anything trhdpnye.
nk duk umah, nk tido, nk mkn, nk rehat, nk men game, nk segala galanya kt sni.
ak x sbar nk ltak jwatan sem dpn n fokus 100% kt stdy je.
pastu blah dri tmpat tu.
ok dats all.

Sunday, October 9, 2011

da lame x jmpe

salam. fuhh lame gile ak x update blog ni.
maklum la bz skit. diri sndiri pn x smpat nk jage.
tension, penat, bosan, sunyi, mcm2 prasaan ade
tp wat dunno je.
hmm..sbnrnye ak pn xtaw nk tulis ape entry kali ni.
mntak maaf ye blog sygku, sy x sengaja lupa kt syg, tp sy ade kekangan masa.(gedik siot)
nnti ade mase kite dating same2 ye.love u syg.



whatever..

Monday, June 13, 2011

Pertolongan

Salam, aku brada dlm dilema skang ni, jadi minta pertolongan daripada Allah adalah jalan yang terbaik
iaitu dengan berdoa..ak yakin dgn pertolongan Allah, 
x kisah lambat atau cepat Allah akan bantu hambaNya.

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
Ya Allah...
Seandainya telah Engkau catatkan...
Dia milikku tercipta buatku...
Satukanlah hatinya dengan hatiku...
Titipkanlah kebahagiaan antara kami...
Agar kemesraan itu abadi...
Ya Allah...
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani...
Seringkanlah kami melayari hidup ini...
Ketepian yang sejahtera dan abadi...
Maka jodohkanlah kami...
Tetapi Ya Allah...
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku...
Bawalah dia jauh daripada pandanganku...
Luputkanlah dia dari ingatanku...
Dan periharalah aku dari kekecewaan...
Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti...
Berikanlah aku kekuatan...
Menolak bayangannya jauh ke dada langit...
Hilang bersama senja yang merah...
Agarku sentiasa tenang...
Walaupun tanpa bersama dengannya...
Ya Allah yang tercinta...
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu...
Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku...
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui...
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini...
Ya Allah...
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku...
Di dunia dan akhirat...
Dengarkanlah rintihan daripada hamba-Mu yang daif ini...
Jangan Engkau biarkan aku sendirian...
Di dunia ini mahupun di akhirat...
Menjuruskan aku ke arah kamaksiatan dan kemungkaran...
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman...
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup...
Ke jalan yang Engkau redhai...
Dan kurniakanlah kepadaku keturunan yang soleh dan solehah...
Ya Allah...
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat...
Dan periharalah kami dari azab api Neraka...
Amin...amin...Ya rabbal 'aalamin

Friday, June 3, 2011

Rahsia Tahi Lalat

TandaFirasat Tahi Lalat
Bibir atas kananBanyak rezeki, pandai
Bibir atas kiriRamai kawan, baik hati
Bibir bawah kananDisegani orang, ramai yang suka
Bibir bawah kiriPandai bicara, tak mudah kalah
Leher kananCerdas, jujur, berani menderita
Leher kiriCerdas dalam segala hal dan banyak pengetahuan
Leher di tengahTercapai cita-cita
Biji mata kananSuka serong dan pembohong
Biji mata kiriPembohong tetapi baik hati
Hujung mata kananBaik hati, sopan santun, cerdas
Hujung mata kiriBaik budi, murah rezeki
Punggung kananAgak mengalami kesulitan
Punggung kiriMalas dan suka duduk
Betis kananSuka berhibur, boros
Betis kiriRajin, tidak suka menganggur
Lutut kananBersikap tidak peduli dan tidak mahu berusaha
Lutut kiriKurang kuat berusaha
Kepala sebelah kananTerkabul cita-cita
Kepala sebelah kiriSering menemui kesusahan
Kepala sebelah belakangJujur, sabar dan tekun
Kening kananCerdas dan cekap
Kening kiriCerdas dan sopan santun
Tengah keningKeras hati dan berani segala hal
Hujung mulut kananKecil rezeki, tak mudah kalah
Hujung mulut kiriSuka berpoya-poya
Ketiak kananDapat menyimpan rahsia
Ketiak kiriJujur, banyak yang cinta
Pergelangan kaki kananSuka keluar rumah
Pergelangan kaki kiriKehendak kuat
Batang hidungBanyak dicintai orang dan dapat menjadi kaya
Pada hidungBanyak rezeki
Dagu bawah kananJujur dan baik hati
Dagu bawah kiriBijaksana, dan berbudi luhur
Kemaluan kanan atau kiriBaik, suka senggama
Di kepala kemaluan (lelaki)Bakal beristeri dua
Tumit kananJujur dan banyak kawan
Tumit kiriBaik budi
Alis kananSuka menolong dan baik hati
Alis kiriRamai yang suka
Pangkal peha kananKemahuan kuat
Pangkal peha kiriSuka kerja apa pun
Telapak kaki kananTak mudah mengeluh
Jari kaki kananSuka menolong
Jari kaki kiriBerbudi, suka berbuat baik
Bahu kananCermat dalam membuat keputusan, banyak tanggungan
Bahu kiriSuka kerja keras, banyak tanggungjawab
Buah dada kananBaik hati, pendiam, simpan rahsia
Buah dada kiriRamai kawan, setia pada pasangan
Lengan kananSetia dan taat pada atasan
Lengan kiriMenepati janji dan rajin
Pipi kananRamai teman
Tengah-tengah pipi kananRamai yang suka
Tengah-tengah pipi kriRamai teman
Ubun-ubunKurang jujur
PusatCerdas, tangkas, tekun
Pusat bahagian kananSejahtera dalam hidup
Pusat bahagian kiriBeroleh kemuliaan
Pinggang kananSayang pada pasangan hidup
Pinggang kiriDisayang pasangan hidup
Dada kananDapat mengatasi masalah
Dada kiriBerani, jujur dan sabar
Telapak kaki kananTidak mudah mengeluh
Telapak kaki kiriBaik budi pekertinya
Siku tangan kananKuat ingin memiliki kejayaan
Siku tangan kiriBaik hati, suka menolong
Jari tangan kananSerba beroleh keuntungan
Jari tangan kiriSerba baik bekerja
Jari telapak tangan kananBanyak rezeki tetapi boros
Jari telapak tangan kiriBanyak rezeki dan cermat
Pergelangan tangan kananBoros, suka bersukaria
Pergelangan tangan kiriDapat berpangkat
Perut bawah kananBanyak rezeki, suka memberi maaf
Perut bawah kiriBaik hati, tenang hidupnya
Sudut mata kanan dalamDisayang suami atau isteri
Sudut mata kiri dalamTidak mudah dilupakan pasangan
Sudut mata kanan luarBaik budi, ramai yang cinta
Pelipis kiriMurah rezeki, dapat jadi kaya
Pelipis kananSerba berhasil dalam usaha
Kelopak mata kanan atasBaik hati, ramah, berjaya
Kelopak mata kiri atasBaik budi, ramai yang suka
Kelopak mata kanan bawahAgak malas
Kelopak mata kiri bawahAgak bodoh, kurang bijaksana


check jgn x check.= )

Monday, May 30, 2011

Kimi No Kioku

kaze no koe hikari no tsubu madoromu kimi ni sosogu
wasurenai yasashii hohoemi kanashisa kakushita hitomi wo
negau koto tsurakutemo tachimukau yuuki kimi ni moratta
dakara yukune yume no naka mezametara mata aeruyo
tooi kioku mune ni hime utau
hakanaku tayutau sekai wo kimi no te de mamottakara
imawa tada tsubasa wo tatande yukkuri nemurinasai
eien no yasuragi ni tsutsumarete love through all eternity
yasashiku mimamoru watashi no kono te de nemurinasai
waratteta naiteta okotteta kimi no koto oboeteiru
wasurenai itsumademo kesshite until my life is exhausted
kousaten kikoetekita kimi ni yoku nita koe
furimuite sora wo aogi miru koboresouna namida koraete
ashita koso itsunohika
mou ichido kimi ni aeru to shinji hitori mayoi
ame no yoru hareta asa machitsuzukete
wasurenaiyo kakenuketa yoru wo
mabayuku kagayaku hitotoki minna to issho datta
kakegae no nai toki to shirazuni watashi wa sugoshite ita
imawa tada taisetsu ni shinobuyou I will embrace the feeling
kimi wa ne tashika ni ano toki watashi no soba ni ita
itsudatte itsudatte itsudatte sugu yoko de waratteita
nakushitemo torimodosu kimi wo I will never leave you
hakanaku tayutau sekai wo kimi no te de mamottakara
imawa tada tsubasa wo tatande yukkuri nemurinasai
eien no yasuragi ni tsutsumarete love through all eternity
yasashiku mimamoru watashi no kono te de nemurinasai
waratteta naiteta okotteta kimi no koto oboeteiru
wasurenai itsumademo kesshite until my life is exhausted
mabayuku kagayaku hitotoki minna to issho datta
kakegae no nai toki to shirazuni watashi wa sugoshite ita
imawa tada taisetsu ni shinobuyou I will embrace the feeling
kimi wa ne tashika ni ano toki watashi no soba ni ita
itsudatte itsudatte itsudatte sugu yoko de waratteita
nakushitemo torimodosu kimi wo I will never leave you

Friday, May 27, 2011

fields of hope

ak sgt berharap spaye ade sinar baru..
ak xnk mase depan ak malap lg, xnk kcewakan parent ak da
ak asl org susah..jd kna wat sesuatu agar dpt menolong parent ak
azam sem bru ni Tingkatkan Prestasi Kurangkan Kontroversi.
renung2kanlah amin.
masih ada harapan....fields of hope.

Monday, May 16, 2011

The Future

This time ak nk citer psl cita-cita aku, mcm x bley bla gak kn tp ni kn blog suker hati aku la nk citer ape kn?.: p
ntah tibe2 nape ak nk join askar , dlu bkan lg nk jadi tu nk jadi ni, tim skolah rendah nk jadi JKR( yg tar jln tu), pastu nk jadi pilot lak, msok skolah menengah nk jadi arkitek, pulakk dah, msuk form 5 nk jadi cikgu sbb keje ni dpt pahala,haha. Lpas SPM trus apply maktab n UPSI, trnyata sama skali maktab n UPSI ssah nk dpt..yela, UPSI biasenye bdak STPM bnyk dpt, maktab lak kna result tnggi bru dpt, result ak ckp2 mkn je tim tu. ak pn da ptus angin, redha je la dpt ape2.,hri posmen mane lak dtg bg surat bsar smpai x muat peti surat umah ak,,adik ak pg amikkan, bru je die pgang n terjerit name ak, mngatakan surat utk aku..surat ape lak?? check tgk surat twaran matrik..tkejot gak, stahu aku bdak result tnggi je dpt mende alah ni..aku dapat program 2 thn kt kuala pilah,,(tim  tu ak x tahu yg dpt blaja kt situ gak). tp ak terfikir matrik ni ssah n tnsen skit blaja...tp ak bncang ngan parent ak dulu..akhir skali ak tolak tawaran tsbut. tnggu beberapa hari je dpt tawaran UiTM kt kuala pilah gak..mmg da mnjadi takdir utk aku smbung blaja kt negeri sombilan.

Sjak aku msuk uitm la cita2 aku bertukar kpd askar..iaitu unit 10 Briged Para.ok, ni la serba rngkas tntng unit elit ni.
asasnya pasukan ini adalah satu briged infantri dalam cawangan tentera darat malaysia yang dipertingkat menjadi satu pasukan elit dalam ATM. 10 briged para adalah elemen Pasukan Aturgerak Cepat, PAC ATM, pasukan ini suke sgt terjun dri pesawat menggunakan parachute. bnyk lagi kelebihan pasukan ni, maklumla nama lagi pasukan elit, panjang berjela kalo ak citer.
 



preview pasukan 10 briged

kdatangan aku ke uitm pilah mnjadi smbgt ak smakin berkobar2 utk join askar. kt unit kokurikulum ni adela sorg staff ni, bkas tentera yg juga daripada pasukan ini, die berpangkat pegawain warren 1..mcm2 pngalaman die cite kt aku, sgt best. die jgak ckp yg die dpt twaran kenaikan pngkat kpd mejar tp die tolak..die xnk ckp sbb ape tp ak da jmpe jwapan tu.h0h0
                                                                              
inila dia, encik Jimi Harun name die, diela mnjadi pmbakar smgt aku, tiap kali jmpe die msti bg berbagai nsihat, n x kire mase die msti wat lwak sengal ngan aku,huhuhu

                                                        

            inilah impian aku, hrap suatu hari aku akn menempuh saat ini dan mendarat dngan selamat.hehehe

hmm...tp cita2 jodoh rezeki Allah sudah tentukn, tp ak sbgai hambaNya hanya berdoa agr cita-cita ini dimakbulkn.amiinnn.,bgitulah tnggi harapan sbagai mane name blog ni,hehehehehhe
   

Tuesday, May 10, 2011

KUASA TUHAN

Setiap perkara yang kamu lakukan pasti ada balasan..setiap perkara baik walau sebesar biji sawi pasti ada balasan, setiap perkara jahat sekecil nyamuk pun pasti ada balasan.dunia ni terdapat satu sistem hukuman..orang cakap huku karma..entah mende ape tu tapi ape yang kite buat kat orang, suatu hari nanti kite akan dapat balik apa yang kite buat kt orang tu..tak kire jahat atau baik..ingat pesan nabi je, kalau orang buat jahat kat kite, fitnah, benci, kutuk, atau ape2 pun, lebih baik kite diam saje..kite yang untung, pahala pun dapat..pergaduhan tak berlaku.sampai mase orang yang buat jahat kat kite akan senyap macam tu sahaja, atau Tuhan akan memberi die pengajaran kepada..sesungguhnya Allah sayangkan hambaNya.
p/s: hidup didunia hanye sementara, lebih baik fikir tentang akhirat..aku rase dunia ini akan huru-hara dalam mase terdekat ni.sekian

Sunday, April 10, 2011

Fakta yang lelaki dan perempuan perlu tahu

Lelaki perlu tahu yang perempuan:
  1. Sensitif : Bukan bermaksud suka merajuk, tapi hanya ingin bermanja dan mendapatkan perhatian.
  2. Cerewet : Bukan bermaksud FUSSY tak tentu hala, kadang ingin LELAKI mengikut kata-katanya sekali sekala.
  3. Halus : Ibarat sehelai sutera, cantik, mulus, lembut dan mudah tercarik dan koyak. Walaupun seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab sesalahan, biasanya WANITA akan ingat kesalahan tersebut untuk disimpan jadi pengajaran. Bukan DENDAM.
  4. Ikhlas : Ikhlas seorang wanita tak perlu diragui.
  5. Korban : WANITA sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang amat disayangi, termasuk ibu bapa, anak-anak dan suami. WANITA amat tabah.
  6. Prihatin : Sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam.
  7. Manja : Walaupun dia adalah seorang WANITA yang pandai berdikari, naluri seorang WANITA masih lagi tetap seorang WANITA. Suka bermanja bukan hanya kepada insan yang bernama LELAKI , namun juga sesama kaum.
  8. Ego : WANITA yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi EGOnya apabila bersemuka dengan yang dicintai.
  9. Cinta : CINTA pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan tulus.
  10. Seks : SEKs bukanlah segala-galanya buat WANITA kerana WANITA diciptakan dengan 9 nafsu dan satu akal. NAFSU yang banyak dan tidak tertumpu kepada satu saja. LELAKI pula dijadikan dengan 9 akal dan satu nafsu. Fungsi lelaki adalah membimbing WANITA dan bukanmenghanyutkann ya.
“Peranan LELAKI dalam kehidupan WANITA adalah sebagai pelindung dan bukan sebagai pemusnah. WANITA diciptakan oleh ALLAH swt dari tulang rusuk kiri dan untuk dipeluk dan dimanja, bukan untuk dikasari. Maka lelaki haruslah memahami HATI dan PERASAAN WANITA”
Perempuan juga perlu tahu yang lelaki:
  1. Lelaki juga boleh menjadi seseorang yang begitu sensitif dan mengambil berat (prihatin).
  2. Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu, banyak yang boleh dibualkan atau dikongsi bersama.
  3. Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yang dirasakan oleh seorang wanita.
  4. Lelaki boleh menerima penolakan dengan baik.
  5. Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya untuk menambat hati wanita…
  6. Lelaki memang dilahirkan dgn perasaan yg kuat terhadap wanita..sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita dan menonton Baywatch! Atau mencuci mata di tepi pantai atau swimming pool.
  7. Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dengan situasi ingin mengajak wanita keluar kali pertama!
  8. Lelaki cuba meniru gaya selebriti atau berlagak macho hanya kerana ingin memikat hati wanita.
  9. Bila lelaki cakap..”Emm. tengoklah dulu”..itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju.
  10. Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya.
  11. Kebanyakan lelaki yang nampak ‘desperate’, datang dari sekolah all boys! 
  12. Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila perempuan asyik menyebut nama lelaki lain.
  13. Lelaki tak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan dari library atau buku semata2. Oleh itu mereka selalu keliru dengan sikap perempuan..dan tak faham kenapa perempuan bersikap begitu begini…
  14. Kadang2 lelaki perlu mengetahui lebih mendalam tentang bagaimana berhadapan dengan perempuan supaya hubungan dapat berjalan dengan lebih baik.
  15. Betapa hebatnya lelaki itu bersikap romeo dan ‘flirting’ dengan ramai wanita..dia tetap hanya ada seorang teman wanita yang istimewa…yang lain hanya kawan..:)
  16. Bila lelaki tertengok dada wanita dan wanita itu menyedari…maafkan saja. Kebanyakan lelaki tak sengaja….Mereka merasakan kejadian wanita itu begitu indah!
  17. Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki juga rasa bersedih..cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di depan orang.
  18. Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki, perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh minat. Senang usahanya nanti…
  19. Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita.
  20. Kebanyakan lelaki cukup lemah dgn air mata perempuan. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan yg dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan.
Lelaki bukanlah sempurna 100%, walau bagaimanapun rupanya atau pandangan luarannya. Jadi, perempuan janganlah mengharapkan semua yang hebat dari lelaki! Mereka juga normal dan mempunyai kelemahan!

Monday, April 4, 2011

10 Fakta yang Anda Perlu Tahu Tentang Jin

1) Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya
Azazil. Dicipta dari api (biru), dan telah beramal
puluh ribu tahun lamanya .

2) Apabila Allah swt. memerintahkannya supaya tunduk
menghormati Nabi Adam, mereka telah ingkar. Allah swt.
melaknat dan perintah turun ke bumi.

Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan.

3) Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin
Islam(Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh).
Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak Islam).

4) Makanannya dari Api (Asap). Itu sebab orang-orang
Melayu dilarang mengunakan kemenyan kerana Jin paling
suka dengan asap yang busuk. Tetapi orang-orang melayu
ini degil, suka sangat dengan asap kemenyan. Beliau
menambah, orang-orang yang suka hisap rokok itu,
adik-beradik jin lah tuu.

5) Tempat tinggal Jin seperti di awan , sungai, hutan,
lombong, laut, tempat-tempat tinggi (KLCC), tandas dan
kubur.

6) Beliau menasihat apabila ingin buang air di
perjalanan (contohnya jalan raya), perlu baca " Sala
Mun, ' Ala Sulaiman, Fil 'alamin."

Mengikut sirahnya jin sangat takut dengan Nabi
Sulaiman. Orang-orang Melayu suka sangat membaca
ucapan, "Ampun Datuk, Anak cucu tumpang lalu" Masa
bila pulak jin dapat pangkat datuk. Dan masa bila
pula, kita jadi cucu cicit jin !!!!

7) Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab
jika ada dukun atau bomoh yang tahu menilik-nilik
nasib, pembohong.... ." Sirahnya apabila Nabi Sulaiman,
memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga
Nabi Sulaiman meninggal pun jin tidak perasan/tahu.
Semasa itu Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan
tongkat kayu . Dan jin tekun membuat kerja di
hadapan-nya. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dan
tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman
pun jatuh, maka barulah tahu oleh jin bahawa Nabi
Sulaiman telah mangkat.

8) Manusia juga dilarang membuang air di
lombong-lombong yang airnya tenang, terutama di waktu
tengah malam.. Jin suka mandi di situ, waktu itu. Di
larang juga buang air di lubang-lubang (tanah).

9) Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah
yang baru siap belum duduk lagi, jin suka tinggal di
situ. Sebelum duduk rumah baru, di galakkan membaca
surah Al-Baqarah, sehingga habis. Jin lari selama 3
hari. Tidak perlu tepung tawar bagai.... orang melayu
suka sangat menepung tawar !!!

10) Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7
~ 10 kali, jika tidak bacakan ayat Kursi dengan cara 9
kali henti (tekniknya) sebab beliau pernah jumpa orang
yang di rasuk.

Tuesday, March 1, 2011

tepuk sebelah tangan

Cuba kau dengar
cuba kau cuba
diam bila ku cuba
tuk berbicara dengan kamu

Pernahkah kau ada
bila ku perlu
tuk meluahkan rasa hati

Dan bila kau bersuara
setia ku mendengar
agar tenang kau merasa

Siapa
sebenarnya aku padamu
mungkin sama dengan teman lain
yang bisa kau buat begitu
dan bila
tiada lagi teman bermain
kau pulang tuk dapatkan aku
itulah aku…padamu

Cuba kau lihat
cuba kau cuba
renung ke mata aku
bila ku kaku melihatmu

Pernahkah kau ada
bila ku perlu
tuk menyatakan rasa sakit
dalam diri

Dan bila kau perlu
setia ku menunggu
agar senang kau merasa

Siapa
sebenarnya aku padamu
mungkin sama dengan teman lain
yang bisa kau buat begitu
dan bila
tiada lagi teman bermain
kau pulang tuk dapatkan aku
itulah aku…padamu

Maafkan kerana aku tak pernah
terlintas tuk menulis pada mu
salahkan ku
tak mungkin lagi aku meminta
untuk kau mendengar..
untuk kau melihat ke mataku

Siapa
sebenarnya aku padamu
mungkin sama dengan teman lain
yang bisa kau buat begitu
dan bila
tiada lagi teman bermain
kau pulang tuk dapatkan aku
itulah aku…padamu

by faizal tahir
Hakcipta terpelihara




Monday, February 7, 2011

Bile Lelaki jatuh cinta..kih,,kih,,kih

Lelaki selalu dikaitkan dengan kecurangan dan bermain kayu tiga. Tapi, tahukah anda. Bila lelaki benar-benar jatuh cinta. Dan cintanya itu benar-benar suci dan ikhlas. Sikapnya yang mungkin keras sebelum ini, akan berubah menjadi lembut dan sanggup berkorban apa sahaja untuk sang kekasih.


Maklumat berikut adalah untuk rujukan untuk kedua-dua jantina.
  1. Akan melakukan sesuatu dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh.
  2. Sentiasa ingin menghiburkan kekasihnya dan gusar jika kekasihnya dalam keadaan duka.
  3. Banyak memberi nasihat dan tunjuk ajar.
  4. Sentiasa mengamil berat akan setiap apa yang dilakukan oleh kekasihnya sehingga jika disalah erti akan menganggap dia mengongkong kekasihnya.
  5. Berasa takut anda kehilangan kekasihnya.
  6. Gusar dan curiga sekiranya kekasihnya diganggu oleh lelaki lain.
  7. Tidak suka lelaki lain rapat dengan kekasihnya.
  8. Mudah merasa cemburu dan sensitif jika kekasihnya tidak memberikan perhatian kepadanya.
  9. Berperangai seperti kebudak-budakan kerana mahukan lebih tumpuan dan bermanja.
  10. Menjadi rajin dan sanggup membantu kekasihnya dalam apa jua bentuk.
  11. Mudah merajuk atau buat-buat merajuk kerana mahu dipujuk.
  12. Tidak senang duduk kalau kekasihnya berada di tempat yang jauh dan tidak dapat berjumpa dalam waktu yang agak lama.
  13. Keselamatan kekasihnya adalah keutamaannya.
  14. Mementingkan kekasihnya berbanding dirinya.
  15. Sentiasa memberikan kata cinta dan bertanya adakah kekasihnya masih menyintainya kerana takut kasih sayang antara mereka luntur.
  16. Tidak akan melayan wanita lain kecuali mempunyai urusan penting.
  17. Meluangkan masa untuk kekasihnya walaupun mengorbankan masanya sendiri.
  18. Memuji kekasihnya di depan orang lain.
  19. Akan merasa serik untuk bercinta lagi andai kekasihnya meninggalkannya dan sentiasa berharap kekasihnya kembali kepadanya.
  20. Apabila kekasihnya ada orang ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup melakukan apa saja untuk mendapatkan kembali cintanya.
  21. Menganggap kekasihnya sebagai orang yang boleh dipercayai termasuk menyimpan rahsia.
  22. Tidak akan berlaku curang. Kalau dia curang. Itu bukan apa yang kita bincangkan.
  23. Boleh menangis kerasa kekasihnya.



                                                                                       

Friday, February 4, 2011

12 CARA UTK MNDAPATKN TIDUR YG BERKUALITI

Ini hari sy mau kongsi dgn anda semua tntg tip utk mndptkn tdo yg cukup ye tuan2.hehehe



1. waktu tidur bangun anda mesti sama pada setiap hari termasuk pada hujung minggu atau hari cuti.
2. lakukan rutin yang lebih santai sebelum tidur seperti, membaca majalah, senaman ringkas dan sebagainya.
3. ambil masa selama beberapa ketika untuk proses melegakan emosi anda sebelum tidur, misalnya menulis                             apa yang berlaku pada hari tersebut di diari atau pun berbual dengan orang yang rapat dengan anda.
4. sediakan buku log untuk anda mencatatkan hasil dari tidur berkualiti yang diperolehi. bertujuan membantu anda mengumpul maklumat untuk memperbaiki corak tidur anda.
5. pastikan bilik tidur anda berada dalam keadaaan gelap yang samar2, tenang dan selesa.
6. gunakan katil anda hanya untuk tidur sahaja bukan untuk aktiviti lain seperti menonton televisyen, makan, online.hehe dan sebagainye.
7. anda boleh makan hidangan yang ringan tetapi lengkap dengan karbohidrat sebelum tidur dan anggaplah ia sebagai snek sebelum tidur.
8. lakukan senaman ringan, tetapi beberapa jam sebelum tidur.
9. jauhkan jam loceng daripada kepala anda dan juga katil.
10. elakkan nikotin, kafein, teh, coklat, minuman berkarbonat dan alkohol sebelum tidur.
11. elak dari melihat jam sekiranya anda terjaga ketika tidur kerana ia boleh membuat anda stress dan susah untuk tidur kembali.
12. tidur pada siang hari memang seronok tetapi maksimumkan hanya 20 minit sahaja, itu pun sekadar untuk merehatkan mental dan fizikal.

sekian sahaja bersama pakar motivasi anda pada hari ini, semoga kita brjmpe di lain hari ye, =)


wassalam

Tuesday, January 25, 2011

knock! knock! anybody home??

slamat datang dunia blog!!...ni la first time ak wat blog stlh lame ak terfikir nk wat ke tak.
dulu xnk wat sbb da ade friendster, myspace, YM n skype...smua x lekat ( kecuali skype sbb best.hehe) jd ak rase bek wat mende alah ni sbb xla ssah cam myspace, friendster jadah haram semua  tu..tp takpe, ini satu bende baru ak cbe n ak mengharap spaye blog ni maju.seterusnye dapat mencapai harapan aku yang fields of hope tu.hahahaha